Efficiëntie en kwaliteit verenigd door Test Automation

Een dynamische digitale wereld vraagt veel van software engineers. Er wordt bij Snakeware dagelijks ontwikkeld aan creatieve oplossingen die passen bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van front- en back-end. Maar hoe zorg je dat je ondanks het snelle schakelen de kwaliteit van producten kunt waarborgen? Dit is waar test automation om de hoek komt kijken. 

 

Test automation

 

Inleiding

Werken in een agile omgeving betekent snel schakelen door in te springen op de nieuwste trends. De kunst hierin is software ontwikkelen die in een oogwenk live kan staan. Test automation zorgt ervoor dat je kunt garanderen dat bestaande code binnen de omgeving nog werkt zoals het zou moeten werken. Hiervoor gebruikt Snakeware Playwright, een open-source framework voor web testing automation. Test engineers duiken hiermee zelf in het programmeervak om code te schrijven die hun tests automatisch uitvoeren. 

 

Van uitgedachte test case naar uitgevoerde code

Om een test te kunnen automatiseren, moet eerst bepaald worden wat er getest moet worden. Test engineers doen dit door eerst een test scenario vast te stellen. Bij Poiesz, digitale partner van Snakeware, wordt rekening gehouden met scenario’s die aan de dagelijkse orde zijn. ‘Een zakelijke klant logt in en plaatst een order voor de volgende week’ is een voorbeeld van zo’n scenario. 

Vervolgens wordt dit omgezet naar een test case: de daadwerkelijke stappen die gezet moeten worden om op de webshop deze bestelling te kunnen plaatsen. Pas als dit concreet gemaakt is, wordt de test omgezet naar bruikbare code in Playwright.  

 

Tijdsbesparing en voorkomen van menselijke fouten

Misschien klinkt dit tijdrovend, maar dit is tijdbesparend. Door tests te automatiseren, wordt het handmatige regressietesten (het testen van bestaande code na het introduceren van nieuwe code) vervangen. Hierdoor kunnen wijzigingen sneller doorgevoerd worden en wordt de ontwikkelingscyclus verkort. 

Ook worden menselijke fouten voorkomen: eenmaal geschreven wordt de code altijd op precies dezelfde manier uitgevoerd. Naast incidenteel onderhoud draaien de tests vervolgens op gekozen momenten. Tijdsgevoelige functionaliteit kan zo ook getest worden zonder dat er aanpassingen nodig zijn. Zo kan Snakeware efficiënt kwaliteit garanderen.

 

Geen handmatig testen meer nodig?

Testautomatisering is een handig hulpmiddel, maar kan het handmatig testen (nog) niet vervangen. Wanneer er nieuwe functionaliteit ontwikkeld wordt, moet de test engineer eerst garanderen dat het goed werkt. Dit gebeurt vaak handmatig, totdat vastgesteld is dat de software het gewenste gedrag vertoont. Pas wanneer dit het geval is, wordt test automation toegepast om te kunnen garanderen dat dit gewenste gedrag getoond blíjft worden. Daarnaast heeft het zijn beperkingen: met Playwright kun je lastig gestures op een mobiele telefoon testen, zoals pinchen en swipen.

Kortom, het is een stuk techniek dat test engineers tijd bespaart en risico’s van menselijke fouten wegneemt. Hierdoor kunnen test engineers hun tijd besteden aan het ontwikkelen van goede testcases die laten zien dat ontwikkelde oplossingen werken zoals wordt verwacht.

 

Hulp nodig? 

Benieuwd hoe Snakeware jouw digitale project naar nieuwe hoogten kan tillen met geavanceerde test automation? Neem contact met ons op via mail of telefoon en ontdek de kracht van efficiënte kwaliteitsgarantie voor jouw webontwikkeling. Laat ons samen jouw project naar het volgende niveau tillen!